Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Διαφορετικοί σκοποί, ίδια μέσα. Είναι εφικτό;

Θεωρητικά και ιδεατά ο στόχος του κράτους είναι η βελτιώση της κοινωνικής ευημερίας. Υπάρχουν φυσικά πολλοί που πιστεύουν ότι το κράτος υπάρχει για να εξυπηρετεί το ίδιο το κράτος και όχι το κοινωνικό σύνολο. Αλλά ας υποθέσουμε για χάρη της συζήτησης ότι ισχύει το πρώτο. Από την άλλη ένας οργανισμός όπως το Δ.Ν.Τ δεν είναι δυνατόν να έχει ως προτεραιότητα την κοινωνική ευημερία της χώρας. Από κι ως που; Στόχος του είναι η προστασία των πιστωτών. Και εδώ πάλι μπορεί να υπάρξουν διχογνωμίες, αλλά πάλι ας υποθέσουμε ότι έτσι είναι.


Διαφορετικοί στόχοι λοιπόν συνεπάγεται και διαφορετικές στρατηγικές για την επίτευξη τους. Υπάρχει όμως η πιθανότητα να συμπίπτουν δύο στρατηγικές. Δηλαδή, να ικανοποιούν ταυτόχρονα και τις δύο διαφορετικές επιδιώξεις των οργανισμών;

Ανέκαθεν είχα μια συμπάθεια στα διαγράμματα του Venn. Και αυτό διότι σου δίνουν τη δυνατότητα να απεικονίσεις με λιτό και ξεκάθαρο τρόπο πιθανές λογικές σχέσεις ανάμεσα σε σύνολα πραγμάτων. Για να δούμε ένα τέτοιο απλό διάγραμμα:












Το σύνολο Α περιέχει μέτρα που στοχεύουν στην προστασία των πιστωτών. Το δε σύνολο Β μέτρα που μπορούν να επιφέρουν κοινωνική ευημερία. Το πράσινο τμήμα είναι η λεγόμενη τόμη των δύο συνόλων: Α∩Β, όπως αλλιως συμβολίζεται η τομή στην αλγεβρική γλώσσα.

Δυο πιθανότητες υπάρχουν, είτε η τομή ισούται με το κενό (δηλαδή τα δύο σύνολα (Α και Β) δεν επικαλύπτονται) είτε επικαλύπτονται (δηλαδή η τομή περιέχει "κάτι"). Αν επικαλύπτονται σημαίνει ότι υπάρχουν οικονομικές πολιτικές που ταυτόχρονα είναι συμβατές και με τους δύο σκοπούς. Μια λογική κυβέρνηση θα επιδίωκε να εφαρμόσει και να επεκτείνει το πράσινο εμβαδό, ενώ αντίθετα θα πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση σε οποιοδήποτε μέτρο ανήκει στο σύνολο Α αλλά όχι στο Β (στη γλώσσα της άλγεβρας ένα τέτοιο μέτρο μεταφράζεται ως Α∩Β').

Επειδή βλέπω το Δ.Ν.Τ να παραμένει στη χώρα και επειδή δεν βλέπω και κανένα να βγαίνει στους δρόμους και να απαιτεί την εκπαραθύρωση του ταμείου (και εμένα αυτό μου λέει πολλά σε μια δημοκρατία), θα πρότεινα η κυβέρνηση να φερθεί πραγματιστικά, ήτοι να εξετάσει σε τι πρέπει να συναινέσει και τι να παρεμποδίσει.

Θα ακούσω με ενδιαφέρον την ειλικρινή σας γνώμη πάνω στο ζήτημα. Δίχως λεονταρισμούς του τύπου να ρίξουμε σφαλιάρες στον Τόμσεν. Τα είπαμε, από τσάμπα μάγκες χορτάσαμε. Πρακτικά, τι μας συμφέρει να πράξουμε.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το πράσινο υποσύνολο δεν είναι το κενό. Για παράδειγμα:

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων Є Α∩Β

Αύξηση της φορολογίας Є Α'∩Β

Κυνήγι της φοροδιαφυγής Є Α∩Β

Ξεφόρτωμα οργανισμών τύπου Αγρογής Є Α∩Β

Περικοπές σε χαμηλοσυνταξιούχους Є Α∩Β'

και ούτω καθεξής...

9 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι τηρουμένων των αναλογιών οφείλεις να κάνεις ότι καλύτερο μπορείς. Να σώσεις ρε παιδί μου ότι σώζετε. Είναι δυνατόν να τους πετάξεις έξω από τη χώρα; Όχι. Πέρα από λόγια του αέρα, δε βλέπω κανέναν να έχει τη διάθεση πραγματικά να πράξει κάτι τέτοιο, πόσο μάλλον να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που αναδύονται σε μια εκτός-ΕΕ-ΔΝΤ εποχή.

    Πραγματιστικά λοιπόν τι μπορεί να κάνεις;

    Να αντισταθείς σε ότι αντικειμενικά σε βλάπτει. Να προωθήσεις οτιδήποτε είναι ωφέλιμο και ταυτόχρονα δεν θα σε παρεμποδίσουν να πράξεις.

    Για παράδειγμα, το ξεφόρτωμα οργανισμών τύπου Αγρογής είναι προφανές ότι συμφέρει και την κοινωνία και τους πιστωτές (για αυτό εδράζει μέσα στην πράσινη περιοχή). Τον πούλο λοιπόν κύριοι και άμεσα!

    Οι περικοπές στους χαμηλοσυνταξιούχους όμως ναι μεν είναι εις βάρος της κοινωνικής ευημερίας, όμως συμφέρουν τους πιστωτές (αφού τους ενδιαφέρει μόνο η αύξηση των εσόδων που συνεπάγεται την ευκολότερη αποπληρωμή των δανείων). Εδώ πρέπει να το παλέψεις.

    Το κυνήγι της φοροδιαφυγής συμφέρει και τους δυο! Το προχωράς φουλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δουλεύω σε ιδιωτική επιχείρηση και δυστυχώς ή ευτυχώς είμαι μισθωτός, χωρίς καμιά δυνατότητα φοροδιαφυγής. Τα μέτρα δε με "αγγίζουν" άμεσα, όπως άγγιξαν τους δημόσιους υπαλλήλους ή τους ελεύθερους επαγγελματίες.
    Έτσι, για εμένα πολλά από τα μέτρα που λαμβάνονται μου φαίνονται προς τη σωστή κατεύθηνση, χωρίς να λείπουν και αισχρά μέτρα όπως η "επίθεση" στους χαμηλοσυνταξιούχους.
    Το πρόβλημα που έχω είναι ότι πολλά μέτρα τελικά είτε είναι light είτε δεν εφαρμόζονται.
    Για παράδειγμα, κι άσχετα κυβερνήσεων:
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ιδιωτικοποιήθηκε με επαίχυντο τρόπο η ολυμπιακή, φορτώνοντας το φορολογούμενο (εμένα) με προνομιακές συνταξιοδοτήσεις ή μετατάξεις.
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί τα φορτηγά ΔΧ που ασχημονούν τόσο καιρό νταντεύονται ενώ είναι σε επίταξη.
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί στον ΟΣΕ από τη μια για να πας στην Θεσαλονίκη θέλεις τα διπλάσια έξοδα για μια οικογένεια από το να πας με ΙΧ, ενώ από την άλλη, η υπάλληλοι του ΟΣΕ αμοίβονται πλουσιοπάροχα
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν υπάρχει εννιαίο μισθολόγιο στους δημόσιους υπαλλήλους
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μια γυναίκα που δουλεύει στο ιδιωτικό τομέα έχει πιο μικρή άδεια εγκυμοσύνης από μια που δουλεύει στο δημόσιο
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί δεν αφαιρείται η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος στους γιατρούς που χρηματίζονται παράνομα ή φοροδιαφεύγουν
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί ξοδεύει ο ΟΠΑΠ και η ΕΡΤ τόσα λεφτά στο ξεφτιλισμένο ελληνικό ποδόσφαιρο.
    - Δε μπορώ να καταλάβω πως είναι νόμιμη η περαίωση
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια χρεοκοπημένη χώρα τα κόμματα παίρνουν υπέρογκες επιδοτήσεις
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί σε μια χρεοκοπημένη χώρα οι βουλευτές αμοίβονται με παχυλούς μισθούς
    - Δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι δικαστές αποφασίζουν για το μισθό τους και λαμβάνουν υπέρογκες αναδρομικές αυξήσεις
    -....
    -....

    Θα ήθελα πολύ πιο σκληρά ή για να το πω καλύτερα πιο δίκαια μέτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ με αυτά που έγραψες. Απλώς δεν είναι όλα τα μέτρα λογικά. Κάποια γίνονται για χατίρι των πιστωτών.

    Πχ. Η αύξηση των φόρων. Υφεση στην πραγματική οικονομία και μου αυξάνεις τους φόρους;;

    Υπάρχει οικονομική λογική σε αυτό; Καμία, γίνεται απλά για να μειωθεί το έλλειμμα (αν και είναι αμφίβολο αν καταφέρνει έστω και αυτό...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς, το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι ούτε κι Έλληνες ενδιαφέρονται. Πολιτικοί, πολίτες κανείς.

    Μη ψάχνεις να βρεις λογική σε παράλογα μέτρα πέρα από την ακόλουθη: Οποιαδήποτε κυβέρνηση - εκτός του ανεκδιήγητου, εν αφασία, μπούλη - θα έπαιρνε ακριβώς τα ίδια μέτρα για να έχει τη στήριξη όσων έχουν τη δύναμη να ανεβάζουν & να καταβάζουν κυβερνήσεις. Η παραμονή στην εξουσία είναι πολύ επικερδής ενασχόληση στον τόπο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τη μεζονετα του ΔοΝηΤη την ειδατε στην αρεοπαγιτου;;

    ε ρε κατι παρτι με ουζα που εχουν να γινουν εκει μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ζήτημα είναι αρκετά πολύπλοκο. Η οικονομική λογική λέει ότι δεν παίρνεις μέτρα που ρημάζουν την πραγματική οικονομία σε περίοδο ύφεσης. Όμως εφόσον πήγες στο ΔΝΤ χρειάζεσαι άμεσα αποτελέσματα (δηλαδή μείωση του ελλείματος, δηλαδή μείωση δαπανών και αύξηση εσόδων). Δεν υπάρχει χρόνος για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και ιδιωτικοποίηση οργανισμών τύπου ΟΣΕ. Αναγκαστικά θα πας εκεί που είναι το πιο εύκολο έσοδο, το οποίο βέβαια σαφώς και είναι εντελώς άδικο.

    Από την άλλη, σε δεύτερη φάση (δηλαδή από εδώ και πέρα) δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνεις όλα όσα πρέπει. Τις (σωστές) ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κλπ.

    Για μένα ο λαός εξεγείρεται κυρίως γιατί βλέπει ακόμα και τώρα προνομιακές μεταχειρίσεις όπως π.χ. οι ρυθμίσεις για τους δικαστικούς, τους υπάλληλους της βουλής, το υπεράριθμο κοινοβούλιο κλπ. Εκει ο ΓΑΠ δεν έχει τολμήσει να ακουμπήσει. Αν δεν το κάνει στον επόμενο χρόνο και συνεχίσει να παίρνει μόνο κοινωνικά άδικα μέτρα πιστεύω ο λαός θα εξεγερθεί πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βασικά θέλω να πω το εξής.

    Η αύξηση των εσόδων αν προέρχεται από μειώση της φοροδιαφυγής είναι καλό:

    α) Για τους πιστωτές
    β) Για το κοινωνικό σύνολο

    Αντίθετα αν η αύξηση των εσόδων προέρχεται από αύξηση του ΦΠΑ είναι καλό:

    α) Για τους πιστωτές

    για κανέναν άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα για την προνομιακή μεταχείρηση και την ατιμωρησία...ε, τι να πούμε;

    Ας συνεχίσει έτσι και θα τα δει όλα γης μαδιάμ. Και αυτή τη φορά δεν θα βγουν 16χρονα στους δρόμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πλάκα πλάκα είδατε που μπήκαν ποντικοί στο γραφείο του Άκη;

    Ο κλέψας του κλέψαντος...χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή