Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Και ο Γολγοθάς συνεχίζεται.

Στο 5.5% σήμερα το χρηματιστήριο κάτι που μεταφράζεται ότι θα πάρουμε τη δόση, οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν (άντε βάλτε τα λεφτά σας πίσω πάλι) και συνεχίζει ο γολγοθάς...Οι δε λεονταρισμοί και των δύο πλευρών (θα σας πετάξουμε από το ευρώ/θα κηρυξουμε στάση πληρωμών) αποδείχθηκαν για άλλη μια φορά...λεονταρισμοί.

Διότι ούτε να μας πετάξουν μπορούν (τρομερό ρίσκο για την ευρωζώνη), αλλά ούτε εμείς θέλουμε να βγούμε αυτή τη στιγμή από το ευρώ (θα πέσει πείνα οχι αστεία..). Και έτσι για την ώρα επικρατεί η λογική και από τις δύο πλευρές.

Για να δούμε τη συνέχεια. Πιστεύω ότι οι ιθύνοντες της ΕΕ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η επιβολή σκληρών μέτρων στην Ελλάδα από καθαρά οικονομική σκοπιά είναι λανθασμένη. Αυτό που προτείνει η οικονομική θεωρία είναι χρηματικές μεταβιβάσεις (πχ. ένα σχέδιο marshall, κάτι τέτοιο τελοσπαντων). Οι φιλομαθείς να γκουγκλίσουν "optimal currency area". Το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό οι οικονομολόγοι της ΕΕ είναι σίγουρο. Που έγκειται το πρόβλημα λοιπόν;

Δύο σκόπελοι.

Α) Το πολιτικό κόστος. Αν Β.Ευρωπαίος πολιτικός υποστήριζε κάτι τέτοιο ...μαύρο φίδι που θα τον έτρωγε. Οι Β.Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν μας βλέπουν με καθόλου καλό μάτι. Οπως εμείς τους θεωρούμε τοκογλύφους και κοράκια, έτσι αυτοί μας θεωρούν μπαταχτσήδες. Άντε βγάλε άκρη. Αυτή η πολιτικού τύπου λεπτομέρεια εξηγεί πολλά πράγματα. Γιατί ας πούμε μας χρεώνουν τόσο υψηλό επιτόκιο (5.5%), γιατί επιμένουν σε πολύ σκληρά μέτρα, γιατί πολλές φορές μας ταπεινώνουν με διάφορες δηλώσεις. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος για να ικανοποιηθεί η συνθήκη του "πολιτικά εφικτού" που συνοδεύει οποιαδήποτε βοήθεια/δάνειο προς την Ελλάδα.

Β) Ο ηθικός κίνδυνος. Δυο εκφάνσεις. Πρώτον: Δεν μας εμπιστεύονται. Σου λέει αν τους δωσεις λεφτά δίχως όρους απλώς θα τα φάνε. Δεύτερον: αν τους δώσεις απλόχερη βοήθεια τότε χάνεται το κίνητρο της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη. Θα πουν και οι υπόλοιπες περιφερειακές οικονομίες έλα μωρέ δε βαριέσαι...καν'το όπως οι Έλληνες.

Θεωρώ ότι η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει ως προς τους δύο αυτούς παράγοντες. Δηλαδή, να επικοινωνήσει στους Βόρειους ψηφοφόρους μια καλύτερη εικόνα (βλέπουμε εδω τη ζημια εκανε ο ΓΑΠ που έλεγε δημόσια οτι διοικω μια χωρα διεφθαρμενων, ο ανθρωπος ειναι εντελως βλαξ, απορω με τους συμβουλους του) και φυσικα να δωσει αξιοπιστα σηματα οτι οποιαδήποτε "καλη" κινήση από πλευράς ΕΕ δεν θα την "εκμεταλλευτoύμε".

Αν συμβούν τα παραπάνω, εικάζω οτι η ΕΕ θα χαλαρώσει τη στάση της απέναντι μας. Δεν περιμένω θαύματα. Απλως να γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου