Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Όταν η ιστορία αδικεί.

Μερικές φορές η πιο προσεχτική μελέτη της ιστορίας κρύβει εκπλήξεις. Aποκαλύπτει παραχαράξεις και μύθους που έχουν κερδίσει στην συνείδηση μας τον τίτλο της ιστορικής αλήθειας, σπουδαίους άντρες που λασπολογήθηκαν και καταδικάστηκαν στο σκοτάδι, χασάπηδες που εξυμνήθηκαν, ψευδεπίγραφους προφήτες που λατρεύτηκαν, πραγματικούς αγίους που μισήθηκαν. Δύο τέτοιες περιπτώσεις ξεχώρισα που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον μιας και μισήθηκαν ή χλευάστηκαν όσο λίγοι: τον κατάπτυστο Ρωμαίο Αυτοκράτορα Νέρωνα και τον βιβλικό ήρωα του οποίου το όνομα έγινε συνώνυμο της μαλακίας, τον Αυνάν.

Είναι, λοιπόν, ο αυτοκράτορας Νέρωνας όπως έχουμε μάθει από τα συμβατικά βιβλία και τον κινηματογράφο ; Ο αιμοσταγής βασιλιάς που αρεσκόταν να ρίχνει χριστιανούς στα λιοντάρια, ο μητροκτόνος, ο εμπρηστής, ο παρανοϊκός που ενώ καταστρεφόταν η Ρώμη έπαιζε λύρα και απήγγειλε ποιήση, αυτός που η πρωτοχριστιανικές κοινότητες παρουσίαζαν ως τον Αντίχριστο (κατά περίεργη σύμπτωση η μετάφραση του ονόματος του στα εβραϊκά αποδίδει τον σατανικό αριθμό 666..);

Σύμφωνα με κάποιες εναλλακτικές απόψεις ιστορικών, η απάντηση είναι οχι. Ο Νέρωνας ήταν ένας αγαπητός και λαοφιλής βασιλιάς που:

α) Κατήργησε αντιλαϊκους έμμεσους φόρους.

β) Αφαίρεσε από άρχοντες το δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους σκλάβους τους.

γ) Έδωσε το δικαιώμα στους σκλάβους να κάνουν αγωγή σε περίπτωση κακομεταχείρισης τους.

δ) Μοίραζε γη και πλούτο στον λαό μέσω κληρώσεων.

ε) Περιόρισε τις σπατάλες του παλατιού.

στ) Άνοιξε τα παλατιά του και μοίρασε όσο πλούτο είχε στους πυροπαθείς της μεγάλης φωτιάς στην Ρωμή το 63 μχ.

ζ) Προώθησε και αγάπησε τον ελληνικό πολιτισμό.

Και γιατί λοιπόν αυτή η δαιμονοποιήση του Νέρωνα; Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση ο Νέρωνας έπεσε θύμα της ιστορικής παραχάραξης δύο αριστοκρατικών ολιγαρχικών της εποχής του, του Τάκιτου (Gaius Cornelius Tacitus) και του Σουίτωνα (Gaius Suetonius Tranquillus), οι οποίοι δεν των χώνευαν με τίποτε εξαιτίας των λαικών πολιτικών του. Για αυτό όχι μόνο έκαναν ότι μπορούσαν κατά την διάρκεια της ζωής τους για να τον εκθρονίσουν, αλλά φρόντισαν και για την μεταθανάτια εκθρόνιση του στις συνειδήσεις του κόσμου. Με αυτόν τον τρόπο, επισκιάστηκε ο,τι καλό είχε κάνει, υπερτονίστηκαν τα ελαττώματα του και καλλιεργήθηκε ο μύθος του δαίμονα που έκτοτε κατατρέχει την ιστορική του μνήμη.



Μια άλλη εξαιρετικά αδικημένη ιστορική μορφή είναι ο Αυνάν. Βιβλικός ήρωας, γνωστός από το παρακάτω χωρίο της Αγίας (καλά λέμε τώρα) Γραφής, (Γένεσις ΛΗ 8-10).

εἶπε δὲ Ἰούδας τῷ Αὐνάν· εἴσελθε πρὸς τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου καὶ ἐπιγάμβρευσαι αὐτὴν καὶ ἀνάστησον σπέρμα τω ἀδελφῷ σου. 9 γνοὺς δὲ Αὐνὰν ὅτι οὐκ αὐτῷ ἔσται τὸ σπέρμα, ἐγίνετο οταν εἰσήρχετο πρὸς τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ αὐτοῦ, ἐξέχεεν ἐπὶ τὴν γῆν τοῦ μὴ δοῦναι σπέρμα τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ. 10 πονηρὸν δὲ ἐφάνη ἐναντίον τοῦ Θεοῦ, ὅτι ἐποίησε τοῦτο, καὶ ἐθανάτωσε καὶ τοῦτον.

Από ότι μπορείτε να διαπιστώσετε ούτε μαλάκας ήταν ο άνθρωπος ούτε τίποτε, απλά δεν ήθελε να γίνει μπαμπάς εφαρμόζοντας την πανάρχαιη τεχνική του coitus interruptus (διακεκομμένη συνουσία ή πιο λαϊκά "τελείωνε έξω"). Για τους λόγους της συμπεριφοράς του υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους ακαδημαϊκούς μελετητές της Παλαιάς Διαθήκης, οι περισσότεροι λένε ότι δεν επιθυμούσε το τέκνο που θα γεννιόταν να αξιώσει στο μέλλον κληρονομικά δικαιώματα (ως παιδί της χήρας του αδεφού του), άλλοι πιο κυνικοί λένε ότι απλά τσιγγουνευόταν να αγοράσει προφυλακτικά.

Όπως και να έχει, η αδικία είναι κατάφωρη και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια. Σκεφτείτε πόσο τρομερό είναι όχι μόνο να σε θανατώσει ο θεός Γιαχβέ, αλλά και ύστερα οι διάφοροι συκοφάντες να δώσουν το όνομα σου στην πράξη της μαλακίας...

Τελειώνω (το κείμενο ε;..) σημειώνοντας ότι το χωρίο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού πάνω του βασίστηκαν αρκετοί ερμηνευτές της Παλαιάς Διαθήκης για να καταδικάσουν ως αμαρτία που πρέπει να αποφεύγεται το σεξ με σκοπό την ηδονή. Σύμφωνα με αυτές της ερμηνείες ο μοναδικός σκοπός του σεξ θα έπρεπε να είναι η τεκνοποιήση. Για τον "αυνανισμό" τι να πω; Το γεγονός ότι εδώ και αιώνες κυκλοφορούσε η φήμη περί τύφλωσης τα λέει όλα..

1 σχόλιο: