Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Το μάθατε; Αυξήθηκε το spread!

Μέχρι πριν από λίγο καιρό η είδηση για την αύξηση του spread των γερμανικών-ελληνικών δημοσίων ομολόγων ήταν προνόμιο της κλειστής κάστας των απασχολούμενων με τις αγορές και των εξειδικευμένων οικονομολόγων. Αργκό για λίγους και εκλεκτούς. Μέχρι που το ζήτημα πήρε έκταση στα μμε και έγινε ευρέως γνωστό. Βρίσκεσαι πλέον σε ένα τραπέζι και ανάμεσα από τυροκαυτερές, ψωμιά και χωριάτικες όλο και θα ακούσεις από κάποιον μισομπουκωμένο: «Το μάθατε; Αυξήθηκε το spread τόσα basis points!”, μένουν με το παϊδάκι στον αέρα οι υπόλοιποι συνδαιτυμόνες να κουνάνε γεμάτοι απόγνωση το κεφάλι τους!

Παρόλο λοιπόν που αυτή η μονομανία των ΜΜΕ δεν μου αρέσει (λες και δεν υπάρχει άλλο μέγεθος/δείκτης που χαρακτηρίζει την πορεία μιας οικονομίας εκτός από το κωλοspread), αυτό που πραγματικά με ενοχλεί είναι ο τρόπος που το παρουσιάζουν, σαν κάτι το καταστροφικό και δαιμονικό που θα ρημάξει την Ελληνική οικονομία!

Καταρχήν, ξυπνήστε σύντροφοι! Η Ελληνική οικονομία είναι ήδη ρημαγμένη από καιρό. Απλά σήμερα το ανακαλύψαμε, διότι κοιμόμασταν τον ύπνο του δικαίου. Δεύτερον, η άνοδος του spread, κάτα βάθος είναι κάτι καλό! Για αυτό και εγώ ως καλός οικονομολόγος (λέμε τώρα), χαίρομαι που το ρημάδι χτύπησε σήμερα τις 325 μονάδες και ας χάνω κατιτίς από το χρηματιστήριο (δεν βαριέσαι...ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα).

Χαίρομαι βέβαια όχι από μαζοχισμό, αλλά γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αυτό που συμβαίνει έπρεπε να συμβεί και ότι είναι καλό να συμβεί.


Πριν από μερικά χρόνια είχα διαβάσει ένα εξαιρετικό άρθρο του καθηγητή W. Streek που μιλούσε για την χρησιμότητα των ωφέλιμων περιορισμών (beneficial constraints). Αν και ο συνδυασμός των λέξεων ωφέλιμος και περιορισμός είναι οξύμωρος, διότι ένας περιορισμός πάντα συρρικνώνει τις επιλογές και την ελευθέρια μας (άρα πως είναι δυνατόν να είναι ωφέλιμος;), φαίνεται ότι υπάρχουν περιπτώσεις που τα πράγματα λειτουργούν με τρόπο διαφορετικό από αυτό που θα αναμέναμε.

"Δεν είμαι σε θέση ακόμα να σας παρουσιάσω μια ολοκληρωμένη θεωρία των ωφέλιμων περιορισμών", παραδέχεται με ειλικρίνεια ο καθηγητής, "μόνο μερικά εύγλωττα παραδείγματα" και ακολουθεί η παρουσιάση περιπτώσεων όπου η επιβολή περιορισμών απεδείχθη ωφέλιμη όπως λόγου χάρη, επιχειρήσεις οι οποίες λόγω της θέσπισης κατώτατων μισθών δεν ήταν σε θέση να επιλέξουν τον εύκολο δρόμο δημιουργίας κερδών μέσω της πίεσης των ημερομισθίων αλλά αναγκάστηκαν να γίνουν πιο επινοητικές, πιο εφευρετικές, να οργανώσουν ξανά τις διαδικασίες τους (operational research), να καινοτομήσουν τεχνολογικά ή να διαφοροποιήσουν το προϊόν, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να επιτύχουν ένα καλύτερο περιθώριο κέρδους (mark up).

Λοιπόν, ως ωφέλιμος περιορισμός πολύ πιθανόν να λειτουργεί το spread των ομολόγων αυτή την στιγμή για το Ελληνικό κράτος. Δηλαδή, τι θα καταφέρναμε αν είχε επανέλθει ο αθρόος και φθηνός δανεισμός του παρελθόντος; Να διορίσουμε μερικές χιλιάδες ψηφοφόρους μας ακόμα; Να μοιράσουμε μερσεντες και bmw στην αγροτιά ή μήπως να οργανώσουμε την eurovision με κόστος κανά δις για να χοροπηδάει ο Σάκης;

Κλείστε τ'αυτιά σας στους κλαυθμούς και στους οδυρμούς, ας πάει στο θεό το ρημάδι! Να μια ευκαιρία να καθαριστούν οι στάβλοι του Αυγεία. Αν όχι τώρα, ποτέ.


ΥΓ. Όσο για τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών...αυτοί την δουλειά τους κάνουν (να κερδοσκοπούν δηλαδή) και όπως σήμερα παίζουν sort τα ελληνικά ομόλογα, αύριο μεθαύριο θα βγούν long. Το ζήτημα είναι να μπει σε μια τάξη το μπουρδέλο.

4 σχόλια:

  1. Ένα παράδειγμα αυτού που γράφεις είναι η υπόθεση του Porter. Σύμφωνα με αυτήν, η αυστηρότερη περιβαλλοντική πολιτική οδηγεί τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες οι οποίες εξασφαλίζουν στρατηγικό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό. Βέβαια, εμπειρικά δεν έχει αποδειχθεί ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ποιόν τρόπο όμως οι πράσινες τεχνολογίες εξασφαλίζουν στρατηγικό πλεονέκτημα;

    Θέλω να πω, οδηγούν σε κάποια μειώση κόστους (πχ. λόγω χαμηλότερης κατανάλωσης καυσίμου);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι θετικό, πάντως, που και εμείς οι κοινοί θνητοί μετέχουμε των οικονομικών γνώσεων(όσοι φυσικά έχουμε τη διάθεση να διευρύνουμε το γνωστικό μας πεδίο)!Ο προαναφερθείς όρος beneficial constraints ωστόσο ανακαλεί στη μνήμη μου το απόφθεγμα των προγόνων μας "ουδέν κακόν αμιγές καλού"!
    Εκτός, λοιπόν,των νεοεισαχθέντων στην καθημερινότητα μας οικονομικών θεωριών μήπως ήγγικεν η ώρα να εισάγουμε κ να διαδίδουμε, εμείς οι ίδιοι, στοιχεία κ από τον πνευματικό πλούτο των προγόνων μας κ δη σοφών, ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα όσα κακά βρίσκονται πρό των πυλών;;
    Μια κοινωνία,σύμφωνα με τους προγόνους μας, οδηγείται στην ευημερία μόνο και μόνο εάν το καθένα από τα μέλη της επιδιώκει την αρετή, μόνο και μόνο εάν ακολουθεί το δρόμο "του καλού τε καγαθού"!Η ισχύς ταύτης της αρετής εν τη ενώσει, όπως φαίνεται, αποτελεί τη σωτήρια οδό!
    Ευρυάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H υπόθεση θεωρεί ότι μέσω των επενδύσεων οι επιχειρήσεις ανακαλύπτουν νέες μεθόδους που μελλοντικά εξασφαλίζουν χαμηλότερο κόστος αφού οι ρυθμίσεις θα είναι πιο ευνοικές. Αυτό με τη σειρά του εξασφαλίζει ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και περισσότερα κέρδη. Έχει αποδειχθει και μαθηματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή