Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ελληνικός στρατός: Όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα άλλα.

Αυτή η αθώοτητα της ελληνικής κοινωνίας, ορισμένες φορές, σε συγκλονίζει. Πριν από λίγο καιρό, χάρη στην εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή (Τζούλια), σύσσωμος ο ελληνικός λαός ανακάλυψε τις ταινίες πορνό (τσόντες κοινώς). Σήμερα, χάρη σε έναν άλλο μάλλον εξίσου αμαρτώλο νέο (υποθέτω), τον Πάρη Κασιδόκωστα, ανάκαλυψαν ότι ....θου κύριε φυλακί τω στοματί μου...στο στρατό κάποιοι βάζουν και βύσματα!

Όλα ξεκίνησαν, ύστερα από αποκάλυψη του Τύπου, ότι ο ναύτης Κασιδόκωστας υπηρετεί την θητεία του...τσαλαβουτώντας στην Καραϊβική! Το δε ΓΕΝ, αντιμετώπισε αυτές τις κατηγορίες με άφθονη χρήση χιούμορ:

«Ο ναυτοδίοπος, Πάρις Κασιδόκωστας σύμφωνα με αναφορά που υπέβαλε, αιτήθηκε και του εγκρίθηκε δεκαεξαήμερη κανονική άδεια εξωτερικού για σοβαρούς επαγγελματικούς λόγους από Δευτέρα 22 Μαρτίου του 2010. Σημειώνεται ότι κανονική άδεια 18 ημερών δικαιούνται όλοι οι κληρωτοί κατά την διάρκεια υπηρέτησής των. Σημειώνεται επίσης ότι στο Πολεμικό Ναυτικό κληρωτοί δεν τοποθετούνται σε πολεμικά πλοία».

Η ανακοίνωση όντως έχει μπόλικα ξεκαρδιστικά σημεία:

...Την θώπευση καλλίπυγων νεανίδων στα καταγάλανα νερά της Καραιβικής που βαφτίζεται "σοβαρός επαγγελματικός λόγος"

...Το ναυτοδίοπος Πάρις Κασσιδόκωστας

...Το καθαρευσουνιάκο "την διάρκεια υπηρέτησής των" για να αποδοθεί σοβαροφάνεια σε ένα κατα τ'αλλα ξεκαρδιστικό κείμενο...

και φυσικά το καταπληκτικό κλείσιμο της παραγράφου που μας πληροφορεί ότι "στο Πολεμικό Ναυτικό κληρωτοί δεν τοποθετούνται σε πολεμικά πλοία". Μα φυσικά δεν τοποθετούνται αγαπητέ μου, αν τοποθετούνταν δεν θα κατάσσονταν εκεί!!

Αλλά ας μην γελιόμαστε, Ο ωραίος Πάρις δεν έκανε κάτι διαφορετικό από εκείνο που θα έκανε ο καθένας αν βρισκόταν στη θέση του. Διότι, όταν ακόμα και ο Λαλάκης, ο γιος του κυρ Μπάμπη βάζει βύσμα στο στρατό, δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να μην απαιτήσει προνομιακή μεταχείριση ο γόνος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Και εγώ αν ήμουν Λάτσης, σιγά να μην επέτρεπα ο γιός μου ή ο έγγονος μου, να καθαρίζει καλλιόπες σε κανά μαύρο στρατόπεδο στον Έβρο ή να κάθεται προσοχή μπροστά στον κάθε καραβανά Λοχία. Απλά πράγματα.

Το ζήτημα δεν είναι ατομικής ηθικής, αλλά πρωτίστως σωστού σχεδιασμού των θεσμών. Διότι οι θεσμοί είναι εκείνοι που δίνουν το κίνητρο στα άτομα να συμπεριφερθούν με τον τάδε ή τον δείνα τρόπο. Έτσι λοιπόν η στρατιωτική θητεία με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένη, εξ ορισμού θα παράγει οριζόντιες ανισότητες (horizontal inequities) ή αλλιώς άνιση μεταχείριση των ίσων ή όπως πολύ εύγλωττα έγραψε ο Orwell στο μνημειώδες έργο του η Φάρμα των Ζώων, όλα τα ζώα είναι ίσα αλλά κάποια είναι περισσότερο ίσα.

Ένας διαφορετικός όμως σχεδιασμός του θεσμού θα μπορούσε να διορθώσει τις αστοχίες του. Διαβάστε μια απλή ιδέα που βασίζεται στην χρηματική αντιστάθμιση αυτών που μεταχειρίζονται άνισα από τον Ελληνικό στρατό:

α) Υπολογίζουμε τον μέσο αριθμό των υπηρεσιών που οφείλει να εκτελέσει ένας φαντάρος κατά την διάρκεια της θητείας του.

β) Τις τιμολογούμε.

γ) Ένας πολλ/σμός μεταξύ α) και β) θα αποδώσει την μέση αξία των υπηρεσιών που εκτελεί ο αντιπροσωπευτικός φαντάρος. Για χάρη της συζήτησης ας υποθέσουμε ότι το νούμερο αυτό αγγίζει τα 2.000 ευρώ.

δ) 'Οποιος εκτελέσει υπηρεσίες αξίας μικρότερης των 2.000 ευρώ. Πχ. 1600 ευρώ, πληρώνει την διαφορά, δηλαδή 2.000-1.600=400 ευρώ. Το αντίστροφο, για όποιον εκτελέσει υπηρεσίες αξίας μεγαλύτερης των 2.000 ευρώ, εισπράττει την διαφορά.

Το σύστημα είναι απλό και παρουσιάζει μεγάλα πλεονέκτηματα.

1. Είναι ισοσκελισμένο. Δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

2. Δημιουργεί αναδιανομή, αφού ύπαρχει ξεκάθαρα θετική συσχέτιση ανάμεσα στην ισχύ του βύσματος που διαθέτει ένας φαντάρος και στα εισοδήματα του.

3. Βελτιώνει την ευημερία όλων. Αφού και ο Πάρις θα δεχόταν να πληρώσει το ευτελές ποσό των 2.000 ευρώ (σίγουρα θα επέλεγε να μην κάνει καμία υπηρεσία) το οποίο δεν αντιστοιχεί ούτε στις φράουλες και την σαμπάνια που ξοδεύει αυτή την στιγμή στο δωμάτιο του με κάποια εξωτική καλλονή, αλλά και θα αντιστάθμιζε εισοδηματικά τον κόπο του κακομοίρη που ξεπαγιάζει σε κάποια πύλη στρατοπέδου στο Βόρειο Έβρο την ίδια στιγμή.

Απλά, όμορφα και δίκαια.

2 σχόλια:

  1. Προτείνω στο συντάκτη-συνάδελφο στη φάρμα των ζώων-μια εκτενέστερη ανάλυση του παραπάνω μοντέλου χρηματικής αντιστάθμισης και άμεση πειραματική εφαρμογή του στο (ΚΑ)ΤΑΓΜΑ ΓΕΣ με αναδρομική ισχύ για τη λάντζα παρακαλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χεχε και ύστερα θα πλακώνονται όλοι ποιος θα πρωτοκάνει λάντζα...θα πέφτουν τηλέφωνα από πάνω "λαντζά θα μπει ο τάδε" κτλ

    το φαντάζεσαι;

    όλα είναι θέμα κινήτρων σε αυτή την ζωή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή