Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Χαρτοπόλεμος

Καθώς ανέβαινα τα βρώμικα σκαλοπάτια της στρατολογίας Ανατολικής Αττικής για την προσκόμιση κάποιων εγγράφων, είχα την διαίσθηση ότι δεν θα ξέμπλεκα μονομιάς. Πάντοτε, όταν επισκέπτομαι δημόσιες υπηρεσίες έχω αυτή την αίσθηση και σχεδόν πάντοτε δικαιώνεται, αφού όλο και κάποιο έγγραφο λείπει ή δεν είναι συμπληρωμένο όπως πρέπει. Και τι έκπληξη! Έτσι έγινε και αυτή τη φορά: το «πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για κάθε νόμιμη χρήση» έπρεπε να αντικατασταθεί με ένα «πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για στρατολογική χρήση» που πρακτικά είναι το ίδιο πράγμα βέβαια…αλλά το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον και εις αύριο ξανά στο κυνήγι του χαμένου πιστοποιητικού.


Όμως το κακό με τη γραφειοκρατία έχει παραγίνει. Μια ολόκληρη χώρα έχει επιδοθεί σε έναν ατελείωτο χαρτοπόλεμο όπου πρωτόκολλα, διαβιβαστικά, πιστοποιητικά και αιτήσεις αλλάζουν χιλιάδες χέρια μέχρι να καταλήξουν σε ένα σκονισμένο ράφι όπου τα περιμένει ένα άδοξο, κιτρινισμένο τέλος. Περίπου 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στην διευθέτηση αυτών των εγγράφων, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 προσπαθούν μάταια να βγάλουν άκρη από δαύτα. Αν μπορούσαμε να εξάγουμε γραφειοκρατία το εμπορικό ισοζύγιο μας δεν θα είχε τίποτε να ζηλέψει από της Γερμανίας ή της Ιαπωνίας. Αλίμονο όμως, κανείς δεν ενδιαφέρετε να εισάγει σφραγισμένα κωλόχαρτα και το αποτέλεσμα είναι να χάνονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες στο απόλυτο τίποτα, εργατοώρες που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν στην πραγματική παραγωγή, στην εκπαίδευση ή έστω στην ξεκούραση! Χώρια που η τεράστια γραφειοκρατία συμβάλλει στην αύξηση της διαφθοράς. Αν, λόγου χάρη, για μια επένδυση σε φωτοβολταϊκα (καθόλου τυχαίο το παράδειγμα) χρειάζεται να περάσεις από 145 επιτροπές, να προσκομίσεις 514 έγγραφα και να συμπληρώσεις 436 αιτήσεις, τότε γεννάται το κίνητρο να δωροδοκήσεις τον κατάλληλο σφραγιδοφύλακα προκειμένου να αποφύγεις όλη αυτή την τρομερή ταλαιπωρία.

Μπορούμε να περιορίσουμε την γραφειοκρατία; Αλίμονο, αν δεν μπορούμε! Εν έτει 2010 είναι σίγουρο ότι υπάρχει η κατάλληλη τεχνολογία και τεχνογνωσία. Εκείνο που είναι αμφίβολο ότι υπάρχει είναι η πολιτική βούληση αφού σημαντική συρρίκνωση της γραφειοκρατίας θα σήμαινε αυτόματα και ανάλογη συρρίκνωση της ισχύς και επιρροής του πολιτικού κατεστημένου. Διότι, αφενός κάποιοι έχουν τον έλεγχο της γραφειοκρατίας, αφετέρου δημιουργούν θέσεις εργασίας εξ αυτής. Για παράδειγμα, ποια είναι τόσα χρόνια τα συνήθη ρουσφετολογικά όπλα ενός βο(υ)λευτή; Διορισμός μέλους της οικογένειας σε υπαλληλική θέση στο δημόσιο ή αίσια διευθέτηση κάποιας γραφειοκρατικής υπόθεσης (νομιμοποίησεις αυθαιρέτων, αποχαρακτηρισμοί γης, μεταθέσεις, μετατάξεις κτλ).

1 σχόλιο:

  1. Kαι η ταλαιπωρία συνεχίζεται...πηγαίνω σήμερα στο δήμο, συμπληρώνω την χαρτούρα μου λέει ο υπαλληλος περάστε μετά από μια εβδομάδα!!! Μια εβδομάδα για να βγει ένα κωλόχαρτο που απλά αποδεικνύει ότι είμαι ο πρωτότοκος τρίτεκνης οικογένειας!!! Κάτι που θα μπορούσαν να το βρουν υπηρεσιακά μεταξύ τους οι υπηρεσίες (αλλά τι ζητάω τώρα ε;) ή τουλάχιστον να μου το βγάλουν σε 5 λεπτά, διότι τι άλλο είναι εκτός από μια εκτύπωση του μητρώου που φαντάζομαι ότι υπάρχει σε κάποιον υπολογιστή...

    Φαντάζομαι ότι ανάλογες ταλαιπωρίες θα έχετε υποστεί όλοι πολλάκις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή