Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Αιφνιδιάστε τις αγορές!

Τα προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας είναι γνωστά τοις πάσι εδώ και καιρό. Παρόλαυτα, όλοι ξαφνικά τα θυμήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες όπου η χώρα βρέθηκε στο στόχαστρο μιας λυσαλλέας και ενορχηστρωμένης χρηματοοικονομικής και επικοινωνιακής επίθεσης.


Ξεχάστηκαν τα subprimes, οι ατελειώτες αλλαξοκωλίες των hedge funds, τα άπλυτα των τραπεζών, οι ασφαλιστικές πολυεθνικές που ενώ κατέρρεαν τα στελέχη τους οργάνωναν πανάκριβα πάρτυ με τα χρήματα των φορολογουμένων, το όργιο της Lehman brothers, οι πυραμίδες του Madoff..τα ξεχάσαμε όλα, ενώ μέχρι και το yahoo σηκώνει πρωτοσέλιδα περί του Ελληνικού χρέους! Ρε σεις θα μας τρελάνετε; Δεν κοιτάτε τα χάλια σας που οι ΗΠΑ χρωστάνε στους σχιστομάτηδες μέχρι και τα σώβρακα τους;; Έγινε ξαφνικά παγκόσμιο πρόβλημα μια χώρα που το ΑΕΠ της παίζει να είναι το 0,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ;;

Να λοιπόν που ξαφνικά βρεθήκαμε στο καναβάτσο...Και όχι μόνο αυτό αλλά σε πολλούς ξύπνησε και το μαζοχιστικό! Σου λέει καλά να πάθουμε, τέτοιοι που είμαστε. Ας έρθει το ΔΝΤ να βάλει τάξη.  ακούω. Πιστεύουν ότι ήρθε το καλό ΔΝΤ να τιμωρήσει τους τεμπελχανάδες δημόσιους υπαλλήλους και να βάλει χέρι στο ρουσφέτι. Βρε χέρι θα βάλει...αλλά προσέξτε μην πιάσει και τον δικό σας κώλο.

Και απέναντι σε αυτά, η ηγεσία του τόπου τι κάνει; Λίγα πράγματα. Το κακό με τον πρωθυπουργό είναι ότι είναι προβλέψιμος. Πλέον η κατάσταση απαιτεί έναν παλαβό που θα φέρει τα πάνω κάτω, διότι το παίχνιδι ναι μεν είναι πουλημένο αλλά ο διαιτητής δεν το έχει σφυρίξει ακόμα.

Τι χρειάζεται; Κατά την γνώμη μου να αιφνιδιαστούν οι αγορές άμεσα. Να χάσουν το μπούσουλα οι προεξοφλητικοί μηχανισμοί. Να πάνε στο καλάθι των αχρήστων όλες οι εκτιμήσεις και τα σενάρια.

Ολιστικό πακέτο μέτρων. Ασφαλιστικό, δημόσιες δαπάνες, φορολογικό, μονιμότητα, αμυντικές δαπάνες. Όλα πάρτε τα τώρα. Εσωτερικός δανεισμός...γιατί όχι; Ας γίνει και ο πολίτης συμμέτοχος στο ρίσκο. Αντί για εφάπαξ πάρε κύριε ένα ομόλογο του δημοσίου!

και έμφαση στις ξένες επενδύσεις...ελάτε κύριοι Κινέζοι, λόγου χάρη, να τα συζητήσουμε που είστε τίγκα στο ρευστό....

Και ύστερα το Ευρω...ας το βάλουμε στο τραπέζι και αυτό. Όχι ότι μας συμφέρει να αλλάξουμε νόμισμα. Αλλά ας τους να κατουρηθούν πάνω τους. Μην ακούτε τις μαλακίες που λένε κάτι Γερμανοί να μας διώξουν κτλ. Τρέμουν σε μια τέτοια ιδέα, διότι αν φύγουμε εμείς γιατί να μην συμβεί το ίδιο και με τους Πορτογάλλους ή ακόμα χειρότερα με τους Ιταλούς που είναι και αυτοί σκασμένοι με το γερμανοευρώ; Ο τελευταίος να κλείνει την πόρτα δηλαδή. Απλά δεν πιστεύουν ότι έχουμε τα α...δια να το κάνουμε. Και έτσι μας έχουν του χεριού τους.

Ανατρεπτικές κινήσεις και ίσως η παρτίδα σωθεί στο τέλος.

4 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω με αρκετά σημεία απο το άρθρο. Θα συμφωνήσω οτι στοχοποιηθήκαμε, θα συμφωνήσω απο τις αγορές, θα συμφωνήσω οτι θα μας βάλουν χέρι χοντρό φταίμε δε φταίμε, θα συμφωνήσω και θα επαυξήσω για το σαθρό υπόβαθρο της αγγλοσαξωνικής οικονομίας και φυσικά θα συμφωνήσω οτι ο πρωθυπουργός μας είναι ενας φλούφλης.
    Σε αλλα σημεία διαφωνώ όμως και θα ήθελα να πω τα παρακάτω:
    - Ο μεγαλύτερος υπεύθυνος είναι η Ελληνική πολιτική τάξη. Ανίκανοι, διεφθαρμένοι, ρουσφετολάγνοι και μικροκομματικοί. Ας κοιτάξουμε προς Αθήνα μεριά πριν τα βάλουμε με το Βερολίνο και την Νεα Υόρκη.
    - Στην βάση αυτής της πολιτικής τάξης βρίσκεται ο νεοέλληνας και η νεοελληνίδα. Πολλοί θα πουν οτι αυτο το ζεύγος παίρνει ακριβώς αυτό που του αξίζει και αυτό που ψυφίζει σε συνολικά ποσοστά 90% εδώ και 30 χρόνια.
    - Οι Γερμανοί δουλεύουν ως τα 67 τους χρόνια για να παρουν σύνταξη. Ο νεοέλληνας δουλεύει κατα μέσο όρο ως τα 62 νομίζω και η νεοελληνίδα δουλεύει ακόμα λιγότερο. Ο Γερμανός φορολογούμενος θυμώνει οταν ακούει οτι πρέπει να επιδοτήσει την σύνταξη της νεοεεληνίδας. Επίσης ο δήμος του Βερολίνου πρόσφατα αφέθηκε να πτωχεύσει και δεν μπορούσε να μαζέψει τα σκουπίδια απο τους δρόμους γιατι το ομοσπονδιακό κράτος αρνήθηκε να πληρώσει τα χρέη του. Ο Γερμανός και πάλι θυμώνει οταν ακούει οτι πρέπει να επιδοτήσει δάνεια για να μην πτωχεύσει ο δήμος των νεοαθηναίων. Θα ειναι πιο δίκαιο να θυμώσεις με τον νεοέλληνα νομοθέτη που επιτρέπει συντάξεις απο τα 45, παρά με τον Γερμανό φορολογούμενο ή τον πολιτικό που τον εκπροσωπεί.
    - Πιστεύω οτι αν κάνουμε πως βγαίνουμε απο το ευρώ κανένας δεν θα χεστεί πάνω του (με μόνη εξαίρεση ίσως τους νοτιοευρωπαίους). Υπάρχουν άλλες 10 χώρες που παρακαλάνε να μπούν στην θέση μας. Μάλιστα πολλοί θα προτιμούσαν να πάρει ενα καταστροφικό μάθημα μια μικρή και ασήμαντη χώρα σαν και μας ώστε να νουθετιστούν όσοι μείνουν και να βλέπουν τι τους περιμένει οι επόμενοι που θα μπούν αν δεν προσέξουν.
    - Ενω τα προηγούμενα σημεία τα πιστεύω ακράδαντα για το τελευταίο σημείο δεν είμαι σίγουρος. Το παραθέτω ως έναυσμα σκέψης παρά ως γνώμη:
    Ο Έλληνας παρά τον εγωισμό του ειναι απο τους πιο μορφωμένους, γλωσσομαθείς, εξωστρεφείς (βλέπε πχ φοιτητική μετανάστευση) και θα έλεγα ξύπνιους τύπους που έχω γνωρίσει τόσα χρόνια στην βόρεια ευρώπη. Και όμως ο ίδιος ο Έλληνας ονειρεύεται να μπεί στο δημόσιο και να βάλει μια ταφόπλακα πάνω στα χαρίσματα του. οπότε λέω: ας τελειώνουμε με το όνειρο της λούφας και σαπίλας του δημοσίου. Ας τελειώνουμε με τις οικογενειοκρατικές δομές στην οικονομία. Ας τελειώνουμε με τους μπαξίσια του μπαμπά και της μαμάς στον κανακάρη και την κοκόνα του ως την ηλικία των 35. Ας κάνουμε το μάτι τής ελληνικής μεσαίας τάξης να γυαλίσει. Μακροπρόθεσμα όλο αυτό θα βγεί σε καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι δεν ζήτημα επίριψης των ευθυνών. Στο κάτω κάτω της γραφής ποιος φταίει αν αφήσεις το σπίτι ξεκλείδωτο και σε κλέψουν; Φυσικά, εσύ. Όμως ο κλέφτης, κλέφτης.

    Το ζήτημα είναι πως βγαίνει από το αδιέξοδο. Διότι δεν μπορείς να αφήσεις μια χώρα να καταγκρεμιστεί και να γίνει βορά των αρπακτικών.

    Τι μπορεί να μας σώσει λοιπόν;

    Καλή η αυτοκριτική, αλλά καιρός να περάσουμε στην αντεπίθεση.

    Με μέτρα που θα αιφνιδιάσουν τις αγορές. Εκεί που έχουν προεξοφλήσει την μαλθακότητα και την επετεία ξαφνικά να βρεθούν προ εκπλήξεως μπροστά σε έναν απελπισμένο που δεν έχει τίποτε να χάσει και τα παίζει όλα για όλα...

    χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΗΛΩΣΗ ΡΟΥΜΠΙΝΙ:


    Η κρίση χρέους θα επιδεινωθεί και οι κάτοχοι ομολόγων θα μπορούσαν να στραφούν σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομίες όπως των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, όταν τελειώσουν με το εύκολο «καθάρισμα» των ευάλωτων ευρωπαϊκών χωρών, εκτιμά ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini.

    «Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου των κρατικών χρεών πολλών ανεπτυγμένων οικονομιών», έγραψε ο Roubini στο διαδικτυακό τόπο RGE Monitor.

    «Οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στόχο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις
    Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο
    ομολόγων υψηλότερα. Στο τέλος μπορεί να στοχεύσουν και άλλες χώρες – ακόμη και τις Ιαπωνία και ΗΠΑ – στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική βρίσκεται σε μη βιώσιμο μονοπάτι», συμπλήρωσε.

    Εξάλλου, ο Roubini προειδοποίησε ότι φοβάται πως αν οι ηγέτες δείξουν δεν έμαθαν το μάθημα της κρίσης, αυτό θα οδηγήσει σε μία πολύ μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη κρίση στο άμεσο μέλλον.

    «Γίνεται πολύς λόγος για καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος ωστόσο ο χρηματοοικονομικός κλάδος πράττει και πάλι τα συνηθισμένα – χτίζει μόχλευση, εμπλέκεται σε επικίνδυνες επενδυτικές τακτικές, δίνει ανάρμοστα bonus σε στελέχη και traders – ενώ αντιδρά οργανωμένα στην εφαρμογή καλύτερου ρυθμιστικού και εποπτικού πλαισίου», τόνισε ο Roubini.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O διάβολος ο Ρουμπίνι πάλι πέφτει διάνα. Διαβάζω οι διεθνεις απατεώνες της s&p (ενός μπουρδελοεπενδυτικού οίκου για τους μη γνωρίζοντες) υποβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλλίας...

    Μαύρα μαντάτα για την σερενάτα...

    Ο δε Προβόπουλος φαίνεται ότι με διαβάζει: http://www.capital.gr/News.asp?id=954742

    Αντε Γιωργάκη ΞΥΥΥΥΥΠΝΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή