Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Αλλαξοκωλιές στις αγορές!

Άλλο να σου μιλάει για την αγορά παραγωγών ένας καθηγητής οικονομικών με πλούσιο (πλην όμως θεωρητικό) γνωστικό υπόβαθρο και άλλο κάποιος που σε καθημερινή βάση παίζει εκατομύρια ευρώ σε χρηματιστήρια, παράγωγα, πετρέλαια και μέταλλα. Εμένα να με συγχωρέσετε αλλά τον δεύτερο τον μπαρουτοκαπνισμένο, τον πιατσαδόρο θα τον ακούσω με μεγάλη προσοχή.

Διαβάζω λοιπόν σήμερα κάποιες δηλώσεις του Ε.Μυτιληναίου αναφορικά με την κρίση στην αγορά ομολόγων οι οποίες είναι λίαν αποκαλυπτικές. Για όσους δεν γνωρίζουν να αναφέρω ότι ο Μυτιληναίος είναι ο μεγαλομέτοχος του ομώνυμου ομίλου (αλουμίνιο, ενέργεια, μέταλλα) και πέραν των βιομηχανικών δραστηριοτήτων του θεωρείται πολύ δυνατός παίκτης των αγορών των παραγώγων. Οι παρακάτω δηλώσεις ειπώθηκαν στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων και δημοσιεύθηκαν στον capital.gr. Τις αναδημοσιεύω λοιπόν και εγώ (παραθέτω ολόκληρο το άρθρο διότι είναι πολύ ενδιαφέρον, παρόλαυτα μπορεί κάποιος να επικεντρωθεί μόνο στην τονισμένη παράγραφο (bold γράμματα) την οποία θέλω να συζητήσω).


"Του Χάρη Φλουδόπουλου

Κάθε χρόνο, ο Ε. Μυτιληναίος δεν παραλείπει στη γενική συνέλευση των μετόχων του ομίλου Μυτιληναίος, να σχολιάζει τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την πορεία της οικονομίας. Έτσι ήδη από τη συνέλευση του 2008 είχε χτυπήσει το καμπανάκι για τα δύσκολα χρόνια που έρχονται, ενώ το 2009 είχε προειδοποιήσει ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε δει τίποτα από την κρίση που τότε είχε γενικευθεί στο εξωτερικό.

Φέτος οι μέτοχοι που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μια από τις πιο εύστοχες αναλύσεις για την κρίση που έφερε τους τελευταίους μήνες τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας με αιχμή του δόρατος την κρίση των ομολόγων.

«Αυτό που συνέβη τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και διαχύθηκε στην Ευρώπη είναι κατεξοχήν πολιτική κρίση» είπε καταρχήν ο κ. Μυτιληναίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου. Όπως τόνισε η Ελλάδα έγινε στόχος των κερδοσκόπων γιατί ακριβώς έδωσε τη δυνατότητα στους κερδοσκόπους να τη στοχοποιήσουν. Και βέβαια εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα ο επόμενος στόχος θα ήταν η Πορτογαλία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτές τις μέρες που διανύουμε, εάν δεν είχαν ληφθεί οι αποφάσεις του Σαββατοκύριακου, το spread για τα Πορτογαλικά ομόλογα θα είχε φτάσει τις 700 και τις 800 μονάδες βάσης. Και πίσω από την Πορτογαλία λόγω των οικονομικών σχέσεων και δεσμών της Ιβηρικής χερσονήσου, η κρίση θα μεταφερόταν στην Ισπανία, δηλαδή το πρόβλημα θα ήταν ανεξέλεγκτο για την ευρωζώνη.

Γιατί σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο βρισκόμαστε ενώπιον μιας κατεξοχήν πολιτικής κρίσης; Οι ευρωπαίοι όπως είπε ξεκίνησαν να δημιουργήσουν μια νομισματική ένωση, η κάθε χώρα για διαφορετικούς λόγους, αγνοώντας παντελώς την οικονομική και πολιτική ένωση. Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου η παραγωγική Βόρεια Ευρώπη να αποκλίνει σε σχέση με το νότο. Και η διεθνής οικονομική κρίση έπαιξε ρόλο καταλύτη για να έρθει πιο γρήγορα αυτή η απόκλιση καθώς βγήκαν γρηγορότερα στην επιφάνεια τα προβλήματα.

Η Ελλάδα ως ο αδύναμος κρίκος του νότου μπήκε στο στόχαστρο, είπε ο Ε. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: Συμφωνώ με αυτό που είπε ένας σημαντικός παράγοντας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που δεν ψήφισε υπέρ του μηχανισμού, ότι δηλαδή τα μέτρα αυτά είναι «μορφίνη στον ασθενή, δεν είναι πάντως η θεραπεία». Η θεραπεία είναι μία και αν δε ακολουθηθεί θα ξαναβρεθούμε σύντομα ενώπιον των ίδιων προβλημάτων: Η οικονομική ένωση.

Υπάρχουν, όπως είπε, μεγάλες αποκλίσεις στην Ευρώπη που μόνο με κοινή οικονομική πολιτική μπορούν να αντιμετωπιστούν. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα, κατέληξε.

Όσο για το παιχνίδι το κερδοσκόπων, ο κ. Μυτιληναίος ήταν εξόχως αποκαλυπτικός: Από τα cds βγήκαν δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, τόνισε. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο έφτασε στις 1047 μονάδες βάσης ωστόσο είναι ζήτημα εάν άλλαξαν χέρια 10 ομόλογα σε αυτή την τιμή. Η πράξη έγινε μόνο για να γραφτεί η τιμή. Πως έγινε το «παιχνίδι»; Στην αρχή της ημέρας οι κερδοσκόποι ανέβαζαν το spread σε επίπεδα δυσθεώρητα με τεχνικό τρόπο και με ελάχιστα κομμάτια.



Όταν λοιπόν γραφόταν μια υψηλή τιμή, αμέσως στα διεθνή οικονομικά πρακτορεία έβγαιναν έκτακτα reports για «νέο ρεκόρ spread στα ελληνικά ομόλογα». Η είδηση προκαλούσε την αντίδραση των αγορών και εκεί άρχιζε το «μεγάλο παιχνίδι»: Οι μεγάλες αγορές «χτυπάγανε» το ευρώ, οι μικρές τα χρηματιστήρια. Έτσι έγινε και στην Ελλάδα όπου είχαμε μεταπτώσεις 500 και 700 μονάδων και κερδήθηκαν δις στο σορτάρισμα της αγοράς.



Και όλα ξεκινούσαν από το παιχνίδι στο spread με ελάχιστο κόστος μερικών χιλιάδων ευρώ, κατέληξε με νόημα ο Ε. Μυτιληναίος…"


Κάπως έτσι τα αντιλαμβάνομαι τα πράγματα λοιπόν: Η Ελληνική αγορά ομολογών είναι μια μικρή αγορά που είναι εύκολο να χειραγωγήθει. Γνώριζαν όμως ότι λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών η μικρή αυτή αγορά μπορεί να επηρεάσει πολύ μεγαλύτερες αγορές (domino effect). Φυσικά σε αυτό συντέλεσαν και τα ΜΜΕ (μέχρι και το yahoo είχε πρωτοσέλιδο την "Greek public debt crisis").

Η γερή μπάζα φυσικά δεν έγινε στα Ελληνικά ομόλογα αλλά στις πραγματικά μεγάλες αγορές: στην αγορά συναλλάγματος, στα CDS (πρόκειται περί ασφάλιστρων, ακολουθείστε τον  σύνδεσμο οι μη γνωρίζοντες για να ενημερωθείτε) και φυσικά στα χρηματιστήρια. Οι νικηφόρες κινήσεις ήταν:

α) Sell το ευρώ
β) Buy τα CDS
και φυσικά sort τις μετοχές....

Απλά και όμορφα.

Οι γνωρίζοντες φαντάζομαι ότι θα φρόντισαν να κλείσουν εγκαίρως τις θέσεις τους, διότι ύστερα από την  πολιτική επέμβαση του σαββατοκύριακου όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν ότι δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να διαλύσουν από τώρα την ΕΕ, τα πράγματα στις αγορές άλλαξαν. Το Ελληνικό χρηματιστήριο τη Δευτέρα αντέδρασε βίαια σε μια από τις πιο έντονες ανοδικές συνεδριάσεις των τελευταίων ετών και η ναυαρχίδα του η ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα) πέταγε στο +17%! Άλλη μια ιδιάζουσα κατάσταση που στην χρηματιστηριακή αργκο ονομάζεται sort squeeze. Φυσικά οι μετοχές δεν ανέβαιναν ιλλιγιωδώς επειδή κάτι άλλαξε στην Ελληνική οικονομία (σε ύφεση βαδίζουμε πάλι), αλλά λόγω του ότι αρκετοί παίκτες με ανοιχτές θέσεις (δηλαδή που στοιχημάτιζαν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές) αναγκάστηκαν να κλείσουν εσπευσμένα τις θέσεις τους.

ΣΟΔΟΜΑ ΚΑΙ ΓΟΜΟΡΑ.....

4 σχόλια:

  1. τρελά επίκαιρο το απόφθεγμα κ δη στο συγκεκριμένο άρθρο:
    "πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος"(ο άνθρωπος αποτελεί μέτρο της αλήθειας και της γνώσης)Πρωταγόρας

    Ο άνθρωπος ορμώμενος από το χρήμα πια διαμορφώνει τη δική του αλήθεια κ απάνθρωπη γνώση!
    Ευρυάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας προσεχατε. Easy money δεν υπαρχει. Η αγορα βρωμαγε απο το φθινωπορο. Οσο για τον Βαγγελαρα οταν σορταρε αυτος το '99 ηταν καλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίταξε μεγαλοβιομήχανος είναι...δεν είναι ούτε νηπιαγωγός ούτε ιεροκήρυκας...

    ένας θεός ξέρει τι βρωμιές μπορεί να έχει κάνει και αυτός...

    όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο, αλλά τι ακριβώς συνέβη κατά την διάρκεια της κρίσης και πως την διαχειρίστηκε η κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ EURO2DAY.GR


    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά αν και σε ποιο βαθμό αναπτύχθηκαν, στην περίπτωση της Ελλάδας, ύποπτα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά των λεγόμενων CDS (των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι των κρατικών χρεών), δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες, κοινοτικός Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, μεταδίδει το ΑΠΕ.

    Ο Γάλλος Επίτροπος -ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία της αναμόρφωσης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που δρομολογήθηκε το 2008, μετά το ξέσπασμα της κρίσης των Τραπεζών- ανέφερε ότι σύντομα θα υπάρξει νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αγορά των CDS και ότι στόχος του είναι η αύξηση της διαφάνειας, αλλά και της υπευθυνότητας των παραγόντων, που δρούν σε αυτή την αγορά. Θα υπάρξει υποχρεωτική καταγραφή όλων όσοι λειτουργούν στην αγορά των CDS, τόνισε ο Επίτροπος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πέσει φως σε έναν τομέα, που ως σήμερα προτιμούσε το σκότος».

    Ερωτηθείς, εξάλλου, για τον ρόλο των διεθνών οίκων αξιολόγησης, ο Μ. Μπαρνιέ υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του τρόπου λειτουργίας τους, επισημαίνοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο από το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά ολιγάριθμοι, όσο και από το ότι οι επιπτώσεις των αποφάσεών τους είναι αυτόματες και ιδιαίτερα σημαντικές.

    «Και σε αυτόν τον τομέα θα υπάρξει, τον Δεκέμβριο, νέο νομοθετικό πλαίσιο», ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ωστόσο πως «όταν έχεις πυρετό, το να σπάσεις το θερμόμετρο δεν είναι η καλύτερη λύση», αλλά και ότι το «να είναι κανείς ανεξάρτητος δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά είναι και αντικειμενικός».

    Ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι «και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, κυρίως δε σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση του κάθε ενδιαφερόμενου στα στοιχεία επί των οποίων βασίζονται οι εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης».

    Κοινή επιστολή σε Obama για τα CDS

    Επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπ. Ομπάμα, ζητώντας του το κλείσιμο της αγοράς των credit default swaps, έχουν αποστείλει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Άν. Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί.

    Το θέμα θα συζητηθεί από το G20, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα "Handelsblatt".

    Οπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου πρέπει "να διασφαλίσουμε ότι οι αγορές θα εργάζονται για μας και όχι εις βάρος μας. Πρέπει να προσέξουμε, ώστε να καθορίσουμε οι ίδιοι την τύχη μας και όχι να κυριαρχήσουν τα μηχανήματα".

    "Στις χρηματαγορές, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών παίζουν ολοένα σημαντικότερο ρόλο. Αγοράζουν και πωλούν ομόλογα εντελώς αυτοματοποιημένα και με μία ταχύτητα, στην οποία δεν μπορεί πια να αντιδράσει κανένας έμπορος και καμία κυβέρνηση. Στο σημείο αυτό, εντοπίζω μία θεμελιώδη πρόκληση", πρόσθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    "Υπάρχουν χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία λειτουργούν στη λογική, ότι κάποιος αγοράζει μια ασφάλεια, η οποία αποπληρώνεται, όταν καεί το σπίτι του γείτονα. Αυτό που χρειαζόμαστε προ πάντων είναι διαφάνεια. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι. Δεύτερον, πρέπει να ρυθμίσουμε αυτές τις συναλλαγές επί το αυστηρότερο", υπογράμμισε ο ίδιος.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι μόνο στην περίπτωση όπου κατορθωθεί η τόνωση των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης είναι βιώσιμο το πρόγραμμα λιτότητας.

    Ωστόσο, όπως ανέφερε, η Αθήνα θα καταφέρει να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και να επιδοθεί σε σοβαρή εξοικονόμηση κόστους - αν και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διασφαλίσει πως θα προστατευτούν και τα περισσότερο αδύναμα μέλη της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή