Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Κανένα παιδί δεν έρχεται στον κόσμο δίχως βρώμικες πάνες....

..κανένα βιομηχανικό έθνος επίσης.

Η φράση προέρχεται από το βιβλίο του D.Landes "O πλούτος και η φτώχεια των εθνών" και αναφέρεται στην περίοδο 1890-1900 της παλινόρθωσης των Μεϊτζι όπου τέθηκαν τα θεμέλια της Ιαπωνικής εκβιομηχάνισης. Το συμπέρασμα του συγγραφέα είναι ότι για να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη ενός έθνος πρέπει μια ή δύο γενιές να φτύσουν στην κυριολεξία αίμα. Η περιγραφή μιας νεαρής γιαπωνέζας εργατρίας της εποχής είναι αποκαλυπτική:

"Δουλεύαμε στο εργοστάσιο από το πρωί, ενώ ακόμη ήταν σκοτάδι, μέχρι τις δέκα το νύχτα, με το φως των λαμπτήρων. Μετά τη δουλεία με κόπο μπορούσαμε να σταθούμε στα πόδια μας. Όταν δουλεύαμε, μέχρι αργά τη νύχτα μας έδιναν πότε πότε ένα γιαμ (για να φάνε). Μετά έπρεπε να πλυθούμε, να χτενιστούμε και τα λοιπά. Η ώρα είχε φτάσει 11. Δεν υπήρχε θέρμανση ούτε το χειμώνα και γι' αυτό έπρεπε να κοιμηθούμε κουβαριασμένες όλες μαζί....τον πρώτο χρόνο δεν πληρωθήκαμε. Τον δεύτερο χρόνο εγώ πήρα 35 γιέν και το επόμενο 50....Η ζωή μιας γυναίκας είναι πραγματικά απαίσια."

Το πολύ χαμηλό εργατικό κόστος είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της νηπιακής βιομηχανίας. Διότι μόνον έτσι εξασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητα. Όταν η βιομηχανία αναπτυχθεί, επιτευχθούν οι οικονομίες κλίμακας (χαμηλό κόστος λόγω μαζικής παραγωγής) και βελτιωθεί η τεχνολογία, τότε είναι εφικτή η βελτιώση των ημερομισθιών και των συνθηκών εργασίας.

Η διαπίστωση αυτή δεν έχει σημασία αν είναι κυνική, σημασία έχει αν είναι αληθής ή όχι. Και φαίνεται ότι είναι αφού η ιστορική παρατήρηση την επιβεβαιώνει. Επιπλέον, το παράδειγμα της Σοβιετικής εκβιομηχάνισης του 1930 δείχνει ότι ούτε το ιδεολογικό καθεστώς παίζει ρόλο,  δεν έχει σημασία αν πεθαίνεις στη δουλειά σε ένα κομμουνιστικό ή σε ένα καπιταλιστικό εργοστάσιο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι τελικά πεθαίνεις στη δουλειά.

Αυτές τις σκέψεις έκανα καθώς διάβαζα σήμερα την ακόλουθη σοκαριστική είδηση:

"Δουλευουν αλλοι για να εχουμε φτηνα προιοντα!. .Μετά την 10η αυτοκτονία υπαλλήλου της εντός του 2010, η ταϊβανέζικη εταιρεία "φοξκονν" στην οποία κατασκευάζονται ορισμένα από τα πιο προηγμένα προϊόντα τεχνολογίας, άνοιξε τις "πύλες" της σε δημοσιογράφους ενώ αποφάσισε επίσης να πάρει δραστικά μέτρα, ζητώντας κυρίως από τους υπαλλήλους της να δεσμεύονται γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν.



Ένας υπάλληλος της εταιρείας, η οποία προμηθεύει μεγάλες πολυεθνικές, αυτοκτόνησε χθες, πηδώντας από κτίριο της "φοξκονν" στην πόλη Σεντσέν.


Πρόκειται για τη 10η αυτοκτονία στην Κίνα από τον Ιανουάριο στους κόλπους του πρώτου κατασκευαστή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στον κόσμο, οι 9 από τις οποίες έγιναν στην Σεντσέν, η οποία βρίσκεται στις πύλες του Χονγκ Κονγκ.


Συνολικά 12 Κινέζοι υπάλληλοι της Hon Χάι Precision Industry, που είναι γνωστή με την ονομασία "φοξκονν", έχουν πηδήξει στο κενό από την αρχή της χρονιάς. Δύο από αυτούς τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η εγκατάσταση της "φοξκονν" βρίσκεται στην περιοχή Σεντσέν της νότιας Κίνας και απασχολεί 400.000 εργάτες.


Η ξενάγηση του Τύπου στις εγκαταστάσεις της ήταν μία προσπάθεια της εταιρείας να αποδείξει ότι οι συνθήκες εργασίας είναι καλές και ότι δεν είναι αυτές που ευθύνονται για τις αυτοκτονίες.


Όπως αναφέρουν τα διεθνή πρακτορεία στους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων έχουν μπει δίχτυα για να συγκρατούν πιθανούς αυτόχειρες, ενώ περίπου 100 σύμβουλοι προετοιμάζονται για να παρέχουν υπηρεσίες.


Από την άλλη πλευρά συνδικάτα και οργανώσεις καταγγέλλουν συνθήκες "κόλασης" στην εταιρεία. Αναφέρουν ότι επικρατεί στρατιωτική πειθαρχία και ότι οι εργάτες αναγκάζονται να δουλεύουν υπό σκληρές συνθήκες.


Πάντως μετά το πρόσφατο κύμα αυτοκτονιών στη βιομηχανική μονάδα της στη νότια Κίνα, η "φοξκονν" Technology ζητά από τους υπαλλήλους της να δεσμευτούν γραπτώς ότι δεν θα αυτοκτονήσουν και θα ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια εάν κριθεί απαραίτητο.


Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά τις συνθήκες εργασίας στην "φοξκονν" Technology, έναν από τους προμηθευτές της στην Κίνα, μετά τα τραγικά γεγονότα."

Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ


Η ιστορία επαναλαμβάνεται λοιπόν. Νέες οικονομικές  δύναμείς γεννιούνται στην Ανατολή. Οι πάνες της νηπιακής τους βιομηχανίας είναι βρώμικες, αλλά κάποια στιγμή θα ενηλικιωθούν. Για την ώρα εμείς απολαμβάνουμε καταπληκτικά βιομηχανικά προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές. Για την ιστορία η φοξκον που οι εργάτες της πηδάνε από τα παράθυρα ο ένας μετά τον άλλον, προμηθεύει εξαρτήματα για το περίφημο iphone της Apple..

1 σχόλιο:

  1. Απίστευτο κ όμως αληθινό;;;Μήπως μας προετοιμάζουν για τέτοιες εργασιακές συνθήκες οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών;Μήπως η κρίση είναι ΕΠΙΝΟΗΣΗ ώστε να αρθούν τα βασικά εργασιακά μας δικαιώματα;;Δεν μπορεί μόνο οι Κινέζοι να παράγουν κ εμείς όλοι να απολαμβάνουμε τον άρτον τον επιούσιον!;Ας τον απολαμβάνουν οι λίγοι, πάει πολύ ο καθένας μας να απολαμβάνει παντός τύπου αγαθά παράγοντας ελάχιστα !Ιδού ο λόγος της επινόησης της κρίσης κατ'εμέ!
    Ευρυάλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή